ClustArs

ADR Nord-Vest este partener în proiectul Excelenţă în Managementul de Clustere (Acronim ClustArs), alături de Institutul Tehnologic din Canare (Spania - coordonator), Autoritatea Regională Molise (Italia) şi Agenţia de Dezvoltare Regională din Marmara de Est (MARKA, Turcia).
Proiectul este finantat de către Agenţia Europeană pentru IMMuri (EASME), prin programul de Competitivitate şi Inovare al Comisiei Europene.
Proiectul ClustArs se implementează în perioada 2014–2015 şi vizeaza îmbunătăţirea activităţii de management a 6 clustere* identificate în prealabil în fiecare din cele 4 regiuni partenere, prin transfer de expertiză, bune practici şi sesiuni de instruire de care va beneficia personalul partenerilor din proiect, precum şi managerii de clustere din regiunile partenere, servicii furnizate de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) şi de Fundaţia Europeană pentru Excelenţa Clusterelor (EFCE).
Cele două organizaţii europene aparţin Iniţiativei Clusterelor Europene de Excelenţă (ECEI), care reprezintă platforma de referinţă pentru dezvoltarea structurilor asociative de tip cluster în Europa, sprijinită de Comisia Europeană începând din anul 2009 şi care asigură accesul la expertiza unor manageri de clustere consacraţi, la documentaţie de specialitate, participarea la evenimente tematice, oportunităţi de finanţate şi propuneri de proiecte, informaţie specifică privitoare la sesiuni anterioare ale programelor de excelenţă a clusterelor, precum şi alte activităţi.

Certificare Europeana a Clusterelor

Sub umbrela Iniţiativei Clusterelor Europene de Excelenţă, s-a dezvoltat în ultimii ani un instrument uniform de certificare al calităţii managementului clusterelor, sub forma Etichetei de performanţă - Cluster Organisation Management Excellence Label - Quality Label. Dobândirea acestor etichete de certificare (BRONZ – ARGINT - AUR) presupune întrunirea unui set de criterii specifice clusterelor şi aplicarea unei proceduri standard de către experţi certificaţi ESCA de Benchmarking de Clustere.

Prin absolvirea unui training specializat, 3 experti din cadrul ADR Nord-Vest au primit titulatura de Experti de Benchmarking**, urmand in decursul anului 2014 sa aplice procedura de atribuire a etichetei BRONZE catre 6 clustere din Regiunea Nord-Vest. Eticheta se eliberează de către ESCA în urma evaluării managementului clusterului de către experţii ADR Nord-Vest certificaţi, împreuna cu un Raport de Benchmarking care are rolul de formula recomandări şi de a poziţiona Clusterul în raport cu alte clustere din Europa care activează în acelaşi domeniu de activitate, în raport cu clusterele deja certificate BRONZ din România şi în raport cu clusterele considerate „de excelenţă” din Europa.

Eticheta BRONZE odata atribuita clusterului este valabila 2 ani, poate fi utilizata in scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunitati de colaborare cu clustere din Europa, la parteneriate si dezvoltarea de proiecte comune. In prezent exista cca 440 de clustere etichetate BRONZE si 26 de clustere de excelenta care au dobandit eticheta AUR urmand acest proces standard de certificare, marea majoritate din Europa.

În Regiunea Nord-Vest funcţionează la stadiu incipient câteva clustere din cele circa 40 de astfel de structuri din România, 6 dintre acestea fiind ţintite ca şi beneficiari ai acestui proiect, in domenii precum tehnologia informaţiei si comunicaţiilor, industria de mobilier, industria alimentara. Potenţial real de constituire a unor clustere funcţionale în Regiunea Nord-Vest a fost identificat în continuare în sectoare precum: energie şi eficienţă energetică, industrii creative, transport, turism balnear, industria cosmetica, domeniul apei, ştiinţele vieţii.

Management de clustere performant – Initiativa de Cluster

In paralel, proiectul consta in transfer de expertiza si instruire in domeniul managementului strategic si al managementului de clustere, in perspectiva identificarii corespunzatoare a sectoarelor cu potential de clusterizare dintr-o regiune si a asumarii unei metodologii consacrate privitoare la animarea si constituirea unui cluster. In acest sens, 3 expertii ai ADR Nord-Vest vor deveni in anul 2015 Instructori de Clustere, in urma participarii in decursul anului 2014 la cursul european: „Formare de Formator: Excelentă în managementul de clustere”, livrat de Fundaţia Europeană pentru Excelenţa Clusterelor din Barcelona. http://www.clusterexcellence.org/cipcall20132014-2ndtraining

Partea practica a acestui curs, sub denumirea generica de Field Project – Competitiveness Reinforcement Initiative, consta in identificarea unui sector (regional) cu potential de dezvoltare, prin prisma existentei materiilor prime si a procesatorilor acesteia, sub forma unei mase critice de intreprinderi active si activitate de cercetare dedicata sectorului respectiv. Sectorul identificat este apoi analizat in detaliu, conform metodologiei standard insusite la, la nivel scriptic printr-o analiza detaliata la nivel global a industriei respective, la nivel national si la nivel regional/local si este acompaniata de interviuri procedurate cu reprezentanti din sector (firme, organisme de cercetare, de acreditare, etc), care au rolul pe de o parte de a intelege mai bine industria target, de a identifica lantul valoric si colaborarile existente intre actorii din sector si pe de alta parte de a-i informa pe acestia asupra procesului si a initiativei de a pune bazele unui Cluster (regional).

Avand in vedere analiza socio-economica recenta efectuata in cadrul Planului de Dezvoltare Regionala 2014-2020 pentru Regiunea Nord-Vest, domeniile de specializare inteligenta identificate, precum si initiativele de cluster existente in prealabil in regiune, propunerea pentru domeniul vizat pentru acest field-project este in acceptiunea larga BIO-ECONOMIE (domeniu de cercetare-dezvoltare-inovare considerat prioritar la nivel national si inclus in Acordul de Parteneriat 2014-2010). In urma unor analize premergatoare efectuate sub indrumarea trainerilor europeni, sectorul de nisa selectat, cu potential pentru Regiunea Nord-Vest este VALORIFICAREA FLOREI SPONTANE (in special plante medicinale, terapeutice, aromatice) cu aplicatii in INDUSTRIA COSMETICA in principal, precum si in industria FARMACEUTICĂ şi ALIMENTARĂ (produse naturiste, homeopate).

In acest context, printr-o serie de interviuri efectuate cu subiectii reprezentativi din domeniu, precum si prin intalniri ale reprezentantilor vizati, intenţionăm să creăm premisele cunoaşterii reciproce a firmelor şi a organizaţiilor de cercetare care activează în direcţia valorificării florei spontane. Analiza pe care o întreprindem, precum şi întâlnirile pe care le organizăm, vor asigura o poziţionare a industriei locale/regionale pe piaţa globală şi vor servi drept platformă pentru oportunităţi de cooperare comerciale sau de altă natură (precum de cercetare-dezvoltare-inovare), promovând concomitent avantajul comparativ de care dispune Regiunea Nord-Vest în acest domeniu, prin prisma resurselor naturale menţionate.
O vizita de studiu la un cluster consacrat din industria cosmetica din Europa va avea loc spre sfarsitul anului 2014, cu scopul de a asigura transferul de bune practici si o reprezentare a potentialului natural si economic de care dispune Regiunea Nord-Vest in domeniu.

O instruire dedicata managerilor de clustere din cele 3 regiuni partenere (Nord-Vest Romania, Canare Spania, Marmara de est Turcia si Molise Italia) va avea loc in anul 2015 la Cluj-Napoca, oportunitate pentru initierea de colaborari cu clustere corespondente si partneriate de natura comerciala sau de inovare intre firmele si organizatiile reprezentate de aceste clustere.

In statele Europei de Vest precum şi pe alte continente, Clusterele au demonstrat avantajul net al cooperării în toate formele sale, transpus în performanţe economice îmbunătăţite la nivelul membrilor şi chiar în implicarea în decizii la nivel de politică industrială prin reprezentarea vocii sectorului la unison. Clusterele sunt astfel privite drept principale motoare economice, prin mecanismul generat de unirea forţelor prin colaborarea dintre întreprinderi, universităţi, institute de cercetare, autorităţi publice şi instituţii care oferă diverse servicii în domeniul care face obiectul structurii.

Manager de proiect: Ioana Dragos, dds@nord-vest.ro


Referinte:

CLUSTARS WEBSITE: www.clustars.eu
Iniţiativa Clusterelor Europene de Excelenţă (ECEI): http://www.cluster-excellence.eu/
Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA): http://www.cluster-analysis.org/
Fundaţia Europeană pentru Excelenţa Clusterelor (EFCE): http://www.clusterexcellence.org/
Cluster Observatory: http://www.clusterobservatory.eu

*Clusterul reprezintă o structura asociativă definită ca o concentrare geografică de companii şi instituţii interconectate într-un anumit domeniu (Michael Porter), cu potenţial de stimulare a inovării şi de îmbunătăţire a productivităţii prin mecanismele de cooperare dezvoltate în interiorul şi în afara structurii. Clusterele de regulă sunt constituite pe modelul clasic de triple-hellix, nucleul fiind reprezentat de asocierea de companii dintr-un sector de activitate (sau/şi din domenii conexe), la care se raliază organisme de cercetare şi educaţie precum şi autorităţi publice care vin sa sprijine aceste structuri, să aducă un plus de vizibilitate şi de lobby/reprezentare.
*Benchmarkingul reprezintă o estimare a performanţei unei companii (aici a unui cluster) în raport cu alte companii (clustere) din acelaşi domeniu de activitate. Presupune un proces de schimbare organizaţională, direcţionat către o îmbunătăţire, un proces continuu de identificare a celor mai buine practici care să conducă la îmbunătăţirea performanţei.
Pinterest

Adauga un comentariu

Mesajul tau va fi afisat dupa aprobare.
X

Legătura spre noul site aici.