TREC-Danube

 
TREC-Danube (Cluster Transnaţional de Energii Regenerabile – Danube) este un proiect finanţat de guvernul german (Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare).
Prin proiectul TREC-Danube se urmăreşte facilitarea legăturilor dintre reţelele şi clusterele din domeniul energiei şi mediului, existente în regiuni din bazinul Dunării. Se intenţionează realizarea unor proiecte în parteneriat cu universităţi sau centre ştiinţifice, în scopul de a crea, optimiza şi implementa noi tehnologii, servicii şi procese în industria energiei regenerabile, cu accent pe tehnologii din domeniul bioenergiei. Foarte importantă pentru proiect este abordarea trans-sectorială legată de energia geotermală, solară, energia eoliană sau integrarea energiei din surse regenerabile în sistemul energetic existent.
Consorţiul proiectului este condus de Centrul de Cercetare German în domeniul Biomasei (DBFZ), fiind coordonat în parteneriat cu Clusterul pentru Tehnologii din domeniile Energiei şi Mediului (NEU e.V.) şi Institutul Fraunhofer MOEZ din Leipzig (Germania). Partenerii asociaţi proiectului sunt autorităţi publice sau clustere din Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, România, Polonia, Moldova şi Ucraina.
TREC-Danube continuă acţiunile iniţiate de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest) prin proiectul Cluster Transnaţional în domeniul Energiei Regenerabile - TREC (mai 2011 – aprilie 2013), derulat ca sub-proiect în cadrul mini proiectului european Smart+, finanţat prin programul european de cooperare teritorială INTERREG IVC.
În acest context, ADR Nord-Vest a devenit partener asociat în proiect, valorificând astfel experienţa dobândită şi relaţiile cu foştii parteneri din proiectul TREC. Agenţia va participa la propunerile de proiecte comune lansate de consorţiu, inclusiv pe programul european Orizont 2020, susţinând în acelaşi timp implicarea în aceste proiecte a actorilor regionali din domeniul energiei, în special din domeniul energiei regenerabile.
Proiectul TREC-Danube are o durată de un an (01.06.2014 – 01.06.2015), cu posibilitatea prelungirii cu cel puţin un an, în funcţie de planul de afaceri pe care consorţiul îl va prezenta în aprilie 2015 în acest sens.

Referinţe:
Site proiect: www.trec-network.eu
Persoana de contact: Michaela Mihăilescu, michaela.mihailescu@nord-vest.ro
Pinterest

Adauga un comentariu

Mesajul tau va fi afisat dupa aprobare.
X

Legătura spre noul site aici.